De vloeistofdichte epoxy gietvloer – kies voor kwaliteit
Is een epoxy gietvloer geschikt voor uw garage? Jazeker, mits u de gietvloer zorgvuldig laat aanbrengen en randen, plinten en andere details goed onder de loep neemt. Een epoxy gietvloer kan voldoen aan de CUR/PBV-aanbeveling 44, maar dan moet u ‘m na oplevering nog wel even laten keuren door een bevoegde instantie. Dus bezint voor u begint en laat uw bestaande vloer eerst eens door onze specialisten inspecteren op loszittende delen, moeilijke details, verzakkingen of verontreinigingen voordat u de gietvloer laat aanbrengen.
De volgorde van handeling om een gietvloer aan te brengen in garagebedrijven gebeurt doorgaans door het nemen van de volgende stappen:
- Ondergrond waarover gietvloer moet worden aangebracht eerst zorgvuldig analyseren en inspecteren, vloeistofdichte detaillering bepalen
- Technische uitvoeringsplan opstellen en keuze gietvloer bepalen
- Applicatie van het gekozen epoxy gietvloer systeem
- Het maken goede van vloeistofkeringen t.p.v. doorgangen waar de gietvloer op uitkomt
- Wandaansluitingen d.m.v. een kitsysteem afsluiten of een plintensysteem meenemen op basis van epoxy.
- Het afkitten van overige delen waar indringing van vloeistoffen kunnen plaatsvinden, denk aan aansluitingen van de gietvloer met bruggen,putten etc..
- Keuring gietvloer volgens de CUR/PBV-aanbeveling 44
- Afgifte certificaat vloeistofdichtheid van de gietvloer
Keuze uit PU gietvloer, EP gietvloer, troffelvloer of MMA
Het gaat wat te ver om de hiervoor beschreven stappen allemaal gedetailleerd door te lopen. Belangrijk is dat u een keuze maakt tussen gietvloer, troffelvloer of een MMA vloer. Voor al deze alternatieven valt wat te zeggen. En uiteraard hangt aan elke gietvloer een ander prijskaartje. MetaMethylAcrylaat (MMA) is een kunststof die net als andere gietvloeren zorgt voor de karakteristieke eigenschappen van de afwerking. In tegenstelling tot polyurethaan of epoxy, is de MMA-gietvloer binnen zeer korte tijd gedroogd. Dat kan significante voordelen opleveren. Toch kunnen met PU-gietvloeren veel meer esthetische effecten bereikt worden en zijn doorgaans epoxyvloeren weer een stuk slijtvaster en weer iets gevoeliger voor scheurvorming. PU-gietvloeren zijn elastisch en worden dan ook vaak weer in combinatie met vloerverwarming toegepast. Polyurethaan heeft een veel lagere druk- en treksterkte dan epoxy.
Een troffelvloer op basis van epoxy is doorgaans veel dikker dan de andere varianten, soms wel tot 8 mm. Door het toevoegen van fijne kwartsen en zanddeeltjes verkrijgt dit type afwerking zijn hoge mechanische weerbaarheid (zeer hoge trek- en druksterkte). Geschikt dus om met machines over heen te rijden, bestand tegen hoge temperatuurverschillen en onder afschot aan te brengen. Vaak worden troffelvloeren toegepast in magazijnen, loodsen, bakkerijen en andere productiecentra. Van al deze gietvloersystemen wordt nog steeds de epoxy gietvloer het meest toegepast in garagebedrijven, vooral vanwege de gunstige prijs-kwaliteitsverhouding.
Een keuze maken tussen deze gietvloersystemen?
Vraag het onze technische specialisten! Bel tijdens kantooruren met 020-370 91 51 of een stuur een mail naar [email protected].